Vilka rättigheter har du som anställd om en nära anhörig går bort? Här går vi igenom anhörigdagar och betald ledighet vid dödsfall i familjen.
Rätt till ledighet
I många anställningsavtal finns det särskilda bestämmelser gällande ledighet vid nära anhörigs bortgång. Villkoren för dessa ledigheter varierar mellan olika avtal, och du hittar de specifika villkoren i just ditt eget avtal — kontakta din arbetsgivare för att få reda på vad som gäller hos er.
Det är viktigt att känna till att du som anställd inte har en automatisk rätt till ledighet i dessa situationer — istället är det arbetsgivaren som beslutar om du får möjlighet att ta ledigt. Om du behöver längre restid för att hantera en sådan situation, så måste du diskutera detta med din arbetsgivare och komma överens om hur ni ska lösa det genom andra typer av ledigheter.
Exempel på anhörigdagar
Rätt till ledighet för enskild angelägenhet gäller vid följande tillfällen:
- nära anhörigs bortgång
- nära anhörigs begravning
- nära anhörigs svårare sjukdom
- nära anhörigs bouppteckning
- resa till begravning, sjukhus, och liknande (upp till två arbetsdagar)
Definition av nära anhörig
Definitionen av "nära anhörig" omfattar exempelvis make/maka, sammanboende partner, barn, föräldrar, syskon, svärföräldrar, barnbarn samt mor- och farföräldrar.
Det är dock viktigt att notera att vid barns svårare sjukdom gäller denna förmån endast om den anställda inte har rätt till ersättning enligt socialförsäkringsbalken (SFB).
Kombinera ledighet med semester
Utöver den betalda ledigheten vid nära anhörigs begravning, är det vanligt att man kombinerar s.k. EA-dagar (enskilda angelägenheter) med semester när man behöver vårda någon i familjen.